IT.UA - home page

Меню
Aside section
ПОВЕРНУТИСЯ ДО КЕЙСІВ

Цифровізація комунікацій між громадою і ОМС, портал е-приймальня для містян Червонограда

Державні та комунальні установи
Цифровізація комунікацій між громадою і ОМС,  портал е-приймальня для містян Червонограда
масштаб100 співробітниківkpiцифровізація комунікації між громадянами і органом місцевого самоврядування (ОМC)
ПродуктЕлектронний документообіг і BPM Тривалість проекту11 місяців
Рік кейсу2023КраїнаУкраїна
ГалузьДержавні та комунальні установиЗамовникЧервоноградська міська рада

Червоноградська міська рада — орган місцевого самоврядування (ОМС), що представляє територіальну громаду міста та здійснює від її імені та в її інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, та іншими законами.

Абсолютною нормою для українців є цифрова комунікація громад з органами влади. Тому закономірним став проєкт зі створення електронного порталу — е-приймальня (кабінет мешканця) для громади міста Червонограда.

Проєкт мав на меті спрощення і повне перенесення в електронний формат комунікації між громадянами, що проживають або ведуть діяльність в межах міста Червоноград, і міською радою щодо опрацювання:

  • звернень громадян, пропозицій (зауважень), заяв (клопотань), скарг тощо;
  • повідомлень про корупцію про можливі факти корупційних правопорушень;
  • інформаційних запитів до розпорядника інформації щодо надання публічної інформації;
  • послуг.

Партнером з цифровізації стала команда IT-Enterprise, як програмне рішення електронний портал реалізовано на no-code/low-code платформі IT-Enterprise.

Партнерство

Червоноградська міська рада є одним з учасників програми Міста Доброчесності проєкту Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI), мета якого є підвищення спроможності міст у застосуванні кращих практик належного врядування для запобігання корупції. Розвиток українських міст підтримують Посольство Королівства Данія в Україні та Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

Проєкт

Мета проєкту полягла у створенні програмного продукту, що «поєднує між собою внутрішні та зовнішні електронні інструменти отримання, опрацювання та оприлюднення інформації в рамках двосторонньої взаємодії Червоноградської міської ради, її виконавчих органів та підпорядкованих підприємств, установ, організацій та жителів територіальної громади, юридичних та фізичних осіб».

На старті проєкту команди міської ради і IT-Enterprise пропрацювали функціональні вимоги, які забезпечили опрацювання наступних задач:

  • оптимізація процесу надання зворотного зв’язку за допомогою сучасних цифрових засобів;
  • організація процесу накопичення інформації, її систематизації та встановлення пріоритетів для реагування на запити, що надходять від жителів територіальної громади, юридичних і фізичних осіб до органів місцевого самоврядування (ОМC);
  • організація ефективного моніторингу реагування працівників ОМС на запити та звернення, що надходять від жителів територіальної громади, юридичних і фізичних осіб, що пов’язані з їхнім опрацюванням.

Кабінет мешканця

Кабінет мешканця охоплює роботу зі зверненнями, інформаційними запитами, повідомленнями про корупцію, отримання інформації про державні послуги.

Налаштування профілю кабінету мешканця фізичної особи відбувається через ID, індивідуальний номер платника податків / серію та номер паспорта. Дані отримуються з універсальної платформи для е-ідентифікації та автентифікації користувачів ID.GOV.UA.

Робота зі зверненнями передбачає реєстрацію, відстеження руху по стадіях роботи зі зверненнями, фіксацію статусів і реагування на звернення. 

На порталі доступна інформації про послуги, які можна отримати в ЦНАП та в інших державних електронних сервісах, як-от про видачу дозволу на розміщення зовнішньої реклами з описом послуг згідно з законодавством, терміну отримання дозволу і терміну, перелік необхідних документів. 

Кабінет оператора

Для оператора, що працює з е-приймальнею, є окремий інтерфейс щодо обробки запитів і відправленням відповідей згідно зі регламентованими процедурами. 

На порталі відбувається опрацювання запитів, редагування, рух по бізнес-процесу з автоматичною заміною статусів. Всі зміни до заявки журналуються.

Кабінет адміністратора

Інтерфейс адміністратора має розширені функціональні можливості щодо керування довідковими даними, керуванням переліком доступних / активних послуг, керуванням ролями користувачів і операторів.

У розділі аналітика формується бізнес-аналіз роботи е-приймальні, групується статистика за зверненнями і запитами у розрізі напрямів, напрямів за період, по користувачах (активні / заблоковані), статусів обробки звернень (виконано / в роботі).

Розвиток функціональності е-приймальні

Проєкт передбачає інтеграцію з системою документообігу Мегаполіс для передачі звернень та отримання відповідей, а також інтеграцію з системою електронної черги для використання в ЦНАП.

Ключові показники 

Наведено результати діяльності, за якими зафіксовано позитивні зміни, після впровадження проєкту е-приймальня в Червоноградській міській раді:

цифровізація комунікації за стандартизованими бізнес-процесами згідно з законодавством України
зручність отримання інформації підвищення задоволеності мешканців якістю обслуговування
скорочення черг до ЦНАПу скорочення кількості візитів, можливості вирішення більшості питань онлайн, через е-приймальню
економія робочого часу працівників ЦНАП зменшення витрат часу та ресурсів на обробку паперових документів і адміністративних процедур
доступність і прозорість інформації для мешканців зменшення ймовірності виникнення помилок і непорозумінь у взаємодії мешканців і ОМC

Проєкт створення кабінету мешканця забезпечує ефективне обслуговування містян і зручного надання послуг через цифровий портал.

Релевантні проєкти відтворені для Львівської міської ради —
портал мешканця, Вінницької обласної ради — єдине цифрове середовище, Нікопольської міської ради — е-приймальня.

Більше про рішення для державних і комунальних установ за посиланням

Get in touch

Отримати
нашу бізнес пропозицію
Отримати
нашу бізнес пропозицію
Заповнити форму